Natuurweek

Gilley ligt in het zuidelijk puntje van de Franse regio Champagne et Ardennes. Ingesloten tussen de Vogezen en Elzas aan de oostelijke kant en de Bourgogne aan de zuidelijke kant. In wijntermen gesproken tussen de Champagne, Vin Jaune, Pinot Gris en Gand Vin d’Alsace. Merkwaardig genoeg kent de streek van de Haute Marne en Haute Saône geen eigen wijncultuur.

De eikenbossen wemelen van vogels en wild, vossen, dassen, fretten, vlinders en insekten. Niet voor niets dat we regelmatig een natuurweek organiseren voor de liefhebbers van wandelen, fietsen, flora en fauna.

 

Kees Pinster was binnen de gemeente Den Haag aanspreekpunt voor wandeltochten in duinen en natuur, vooral als het gaat om paddestoelen. Nu Kees het wat ‘rustiger aan mag doen’  neemt hij regelmatig groepen mee naar de bossen van Gilley en Tornay om er tijdens een forse wandeling naar paddestoelen, korstmossen en schimmels te zoeken. Kees tilt een boomstronk op en kan aan de hand van wat hij ziet precies vertellen hoe de vegetatie van het stukje bos waar we ons dan bevinden is samengesteld.

Spectaculair is de plek in het bos waar een stroompje in de bodem zakt en in een onderaardse rivier verandert welke vijf kilometer verderop, nabij het plaatsje Fouvent-Le-Bas, weer naar boven komt.

 

Slider

De natuur daarentegen is overweldigend. Te vergelijken met de Ardennen in België, maar dan veel meer uitgestrekt. Een heuvelachtig landschap met veel landbouwgronden (graslanden met wisselend koolzaad, suikerbiet, mais en zonnenbloemen) wisselt af met grote bosrijke gebieden welke gebruikt worden voor de jacht (hert en everzwijn), maar ook dienen als produktiebos voor het eikenhout waar nog steeds de energiebron is voor het merendeel van de huizen en boerderijen.

Jan Hendrik van Oers is organisatie-adviseur, begenadigd kok maar daarnaast ook vogelaar. Met hem een wandeling maken is vooral luisteren en rondkijken om de roodborstjes en vinkjes in grote getale waar te nemen. Maar ook met de handen als schelpen achter de oren om de boomleeuwerik van de veldleeuwerik te onderscheiden, de geelgors, tjiftjaf of zwarte roodstaart te zien  en te luisteren naar het gehak van de grote bontspecht en een enkele vlaamse gaai te spotten.

Spectaculair zijn de vele buizerds die doodstil op de acacia-palen zitten die gebruikt worden voor de omheining van de landerijen.

 

Na een forse wandeling is het goed rusten en kennis nemen van de uitbereide wijnkennis van JanHendrik. Als we hem dan ook nog kunnen verleiden tot het bereiden van een maaltijd kan die dag in elk geval niet meer stuk.

Zeker niet als om 23.00 uur steevast 2 kerkuilen een rondje om de kerktoren vliegen, door de buitenverlichting aan de onderzijde wit oplichtend, en al krassend en sissend hun nest in de toren opzoeken. Een tafereel wat zich ELKE dag herhaalt.

 

Wanneer ’s avonds de dorpsverlichting uitgaat breekt in de zomermaanden het spektakel aan van de gitzwarte nachten en de briljante, onmetelijke sterrenhemel.

Mille Reves - vlaamsegaai

Vogelpracht

Vlaamse gaai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nestkoppen

Kunnen spermatisch of chlorisch ruiken.

MilleReves-Kerkuil

Kerkuil

Vliegt precies om half 11 rondom de toren...

Mille Reves - paddestoelen2

Bloederig

Biefstukzwam

Mille Reves - paddestoelendoos
Mille Reves - paddestoelen1
Mille Reves - vogeltocht2
Mille Reves - paddestoelen4

Mille Rêves is plek in Frankrijk waar iedereen zijn dromen waar kan maken.

Geïnteresseerd in een Doe-week,
groepsbijeenkomst of reünie? Laat het ons weten.

 

Bezoek onze Facebookpagina voor inspiratie
of meld je aan voor het ‘Mille Rêves-Bulletin ’.

Mille Rêves Frankrijk - Verhuur Creatieve Vakanties Workshops Vakantiehuis Rust Ruimte

Een locatie waar iedereen zijn dromen waar kan maken.


Verhuur Logies Boerderij Maison des Soeurs Creatieve vakanties Zingen Workshops

Groepsaccommodatie Vakantiehuis Groepen Faciliteren Zelfontwikkeling
Koken als een kunstenaar Yoga