Omgeving

Mille Rêves, een plek waar iedereen zijn dromen waar kan maken. Een grote, authentieke boerderij met een aanpalend Maison de Soeurs op 1 ha. land. Het ligt in Gilley, een dorpje in het zuiden van de Haute Marne (N-O van Frankrijk), nabij de ommuurde vestingstad Langres (ca. 680 km afstand van Utrecht).

 

In een oase van rust en ruimte in de rurale omgeving van de Franse Haute Marne; onder de rook van de ommuurde vestingstad Langres; ingesloten tussen de Bourgogne en Vogese.

Slider

De tien leukste trips in de buurt

Mille Reves - logo Pays de Langres

La belle France

La belle France, joie de vivre, leven als God in Frankrijk. Wat is dat toch, dat wij Nederlanders met Frankrijk hebben?

De ruimte, de zon, Parijs, de opknappertjes, het stokbrood, wijn tussen de middag, de dames, de auto's? Of zoals Martin Bril het zo mooi verwoord heeft: het glorierijke denken?

 

Wie zal het zeggen. Het fijne van de omgeving van Mille Rêves is dat het ongerept is en nog behoorlijk authentiek. Waardoor er voldoende plek is voor rust en ruimte.

MilleReves-wandeling1
Mille Reves - Croix-du-collera-verseilles-le-haut-02-Jean-Francois-Feutriez

Pays des sources et des 4 lacs

Mille Revevs - Laigne partage
MilleReves-Canal-entre-champagne-et-bourgogne-port-champigny-02-Gerard-Feron

Het kanaal van Champagne en Bourgogne, beter bekend als het kanaal van de Marne naar de Saône of kanaal van Heuilley, werd in 1907 voor het verkeer geopend. Om deze waterverbinding te realiseren, moest er een tunnel van 4821 m gegraven worden en werden de 4 meren van Pays de Langres aangelegd. Het is een van de mooiste kanalen om Frankrijk vanuit het water te ontdekken.

 

Op diverse 'haltes nautiques' (aanlegplaatsen) is het mogelijk een bootje te huren. Ook zonder vaarpapieren.

Mille Reves - Riviere-l-aube-auberive-06-Jean-Francois-Feutriez

Video: Begin ondergrondse rivier in bos van Gilley.

De streek van de Haute marne wordt gekenmerkt door het vele water. Overal wellen bronnen op. Tijdens een wandeling in de bossen van Gilley kun je aanschouwen hoe een klein strookje in de bosbodem verdwijnt. Vijf kilometer verderop, in Fouvent-le-Bas komt het stroompje weer boven...

Diverse zwemmogelijkheden

SONY DSC

Zwemmen is ongelimiteerd mogelijk in het nieuwe zwembad van Langres, of op de diverse strandjes van 4 meren rondom Langres.

Le Lac de la Liez is het grootste van de 4 meren (290 ha. in het begin van het seizoen). De stuwdam is 460 meter lang en 16 meter hoog. Het is vanuit Langres te voet bereikbaar via het pad Voie Bleue, te voet of met de mountainbike (16 km.)

 

Le Lac de Charmes is wat kleiner en geliefd bij vissers. Verder Le Lac de Vingeanne (vogelkolonies)  en Le Lac de la Mouche.

Mille Reves - Lac-de-charmes-plage-02-Gerard-Feron

Watersport

 

Ontdek de waterrijke omgeving en de diverse watersportcentra.

Lac-de-la-Liez

Waterskiën en zeilen. Baby-ski voor de kinderen, wakeboard, waterski en mono-ski voor beginners. Wakeboard, waterski, slalom, figuurskiën voor gevorderden.

 

Lac de Charmes

milieubewuste ontdekkingstour met waterfietsen met glijbaan (3 of 5 personen), 1-4 persoons kano's of roeiboten. Kanoën door de natuur met een gids.

 

 

Mille Reves - Base-de-voile-villegusien-le-lac-11-Stephane-Quequeville
MilleReves-Lac-de-la-liez-peigney-lecey-pedalo-02-Gerard-Feron

Artisanats en tradities

Mille Reves - vannerie1
Mille Reves - L-emaux-pour-le-dire-ceramique-luzy-sur-marne-03-Christian-Feyl
Mille Reves - Coutellerie-nogent-05-Philippe-Savouret

Fayl-Billot is het belangrijkste mandenmakerscentrum van Frankrijk. Hier is de enige zetel van de Nationale School voor Wilgenteelt en Mandenmakerij (Vannerie) gevestigd.

Voor glasblaaswerk ga je naar Orges.

Voor coutellerie (productie van messen en scharen en bestek) ga je naar Nogent.

Natuurritten

 

Geniet van de talrijke tourmogelijkheden. Per fiets of mountainbike, wandelend of op het paard. 33 Lusvormige routes (tussen de 12 en 115 km lengte) die je langs schilderachtige wegen door het Pays de Langres voeren. 1.000 km in totaal waarvan 68 km fietspaden.

 

Mille Reves - Equitation-09-Jean-Francois-Feutriez
Mille Reves - Velo-voie-verte-langres-32-Angelique-Roze
Mille Reves Velo-gps-Jean-Francois-Feutriez

Bezoek aan de steden rondom

Mille Reves - Langres

Langres (Haute Marne)

Mille Reves - Besancon

Besançon (Franche Comté)

Mille Reves - Chaumont

Chaumont (Haute Marne)

Mille Reves - Beaune2

Beaune (Bourgogne)

Mille Reves - Dijon

Dijon (Bourgogne)

????????????????????????????????????

Vesoul (Haute Saône)

Met zijn hoge stadsmuren, met 12 torens en 7 toegangspoorten en ook veel klokkentorens, rijst Langres op als een trotse vesting op aan de poorten naar de Champagne en de Bourgogne.

 

De andere steden in de omgeving hebben ieder hun eigen kenmerk en zijn daarom ook meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Architectuur

 

Naast renaissance-architectuur is er ook veel ander fraais te zien. Let op de monumentale herenhuizen (maison de caractère), de diverse follies (duiventillen, landmarkeringen en windmolentjes), de vakwerkhuizen richting Elzas, het prachtige siersmeedwerk van tralies en rondom de huizen en dakpanpatronen (verschillend per commune).

 

En wijdt vooral een dagtrip aan de bedevaartkapel van Corbusier in Ronchamp. De kapel is gelegen op de top van de Colline Notre-Dame du Haut, in het natuurpark Ballons des Vosges. De heuvel is alleen te bereiken over een weg uit de dorpskern van Ronchamp.

Wat je te wachten staat is een bijzonder vormgegeven -bijna sculpturistisch- gebouw, bovenal sfeervol en intiem door het prachtige licht, de onverwachte ruimtelijkheid en de spirituele sfeer. De devoties van deze omgeving wordt mede veroorzaakt door aanwezigheid van het naastgelegen klooster, vormgegeven door Renzo Piano.

 

Ga hier naar de website van Notre Dame du Haut.

 

Mille Reves - Corbusier1
Mille Reves - MLDD-Langres-Daniel-Moulinet
Mille Reves - Corbusier2
20160821-400px

Kastelen en abdijen

 

De regio heeft een omvangrijke en bewogen historie. Overal, vaak op onverwachte plekken, vind je imposante bouwsels, duiventillen, wapendepots, burchten, kastelen, waterplaatsen, abdijen en kathedralen.

 

Het Renaissancehuis in Langres werd gebouwd in de 16e eeuw en valt meteen op door zijn prachtige gevel aan de tuinzijde.

Mille Reves - Lavoir-de-marac-02-Jean-Francois-Feutriez
Mille Reves - Chateau-du-pailly-02-Angelique-Roze

Badplaatsen

Mille Reves - Thermen Bourbonne-les-Bains

Bourbonne-les-Bains

Mille Rebves - Thermen Luxeuil-les-Bains

Luxeuil-les-Bains

Vanwege het vele water in de omgeving zijn er veel historische badplaatsen.

 

Geniet van de luxe van natuurzuiver water en laat je verwennen in ee van de vele thermen in de badplaatsen in de omgeving: Luxeuil-les-Bains, Bourbonne-les-Bains en Contrexeville.

Elzas, Bourgogne en Vogezen

De Haute Marne ligt ingesloten tussen uitstekende wijngebieden; in het noorden de Champagnestreek, ten oosten de Elzas, Jura en Vogezen en in het zuiden de Bourgogne.

 

Maar deze gebieden zijn ook fantastisch om te wandelen, te fietsen of om zomaar door de vele stadjes en over de bergkammen te dwalen.

Mille Reves - Vogezen

Vogezen

Mille Reves - Elzas2

Elzas

Mille Reves - nuits-st-georges1

Bourgogne

Vissen in de open natuur

Mille Reves - Peche-riviere-01-Paul-Henri-Pradeaux
Mille Reves - Remi Pim forel

In alle beekjes, stroompjes, riviertjes, kanalen, sluizen en meren wordt gevist. Mensen hebben er hun eigen visvijver of vangen hun vis in speciale viskwekerijen.

We hebben het dan vooral over de forel.

 

Wel van tevoren een visvergunning halen; dat kan in een van de vele visbenodigdhedenwinkels.

Op zoek naar de vele streekprodukten

De rurale omgeving van Gilley kent natuurlijk vele streekprodukten. De Langres-kaasjes, de comté-kaas, de foie gras, eau de vie, vin jaune uit de Jura, maar ook de Rubis de Grosseilles (bessenwijn) en niet te vergeten de slakken en truffels.

La belle France is hier nog authentiek aanwezig!

MilleReves-Fromage-Langres-Jean-FrancoisjpgFeutriez_zoom
Mille Reves - forel
Mille Reves - truffels

Vide greniers

In de dorpen vind je nog af een toe een rommelmarkt zoals het hoort. Alles van zolder of uit de schuur in houten kratjes onder de tafel; de 'moderne' spullen op een wit tafelkleed. Je raad het al; die houten kistjes, DIE moet je op je gemak doorpluizen.

 

Maar ook hier geldt; ga vroeg in de ochtend. Dan kun je rond de middag aanschuiven aan de lange tafels voor de rosé met hot-dogs....

Mille Revevs - vide grenier1
Mille Revevs - vide grenier2

... maar vooral rust en ruimte

Mille Reves - rust en ruimte1
MilleReves-omgeving1
Mille Reves - rust

Mille Rêves Frankrijk - Verhuur Creatieve Vakanties Workshops Vakantiehuis Rust Ruimte

Een locatie waar iedereen zijn dromen waar kan maken.


Verhuur Logies Boerderij Maison des Soeurs Creatieve vakanties Zingen Workshops

Groepsaccommodatie Vakantiehuis Groepen Faciliteren Zelfontwikkeling
Koken als een kunstenaar Yoga